niedziela, 23 grudnia 2018

Torcik Renifer


Kto z nas nie lubi efektownie wyglądających słodkości.
Zachwytów gości na widok naszych wypieków.
Osobiście nie posiadam wielkiego talentu do dekorowania.
(może dlatego tak rzadko słyszę takie komplementy :D)
Spod mojej ręki rzadko wychodzą cukiernicze dzieła sztuki,
jednak ozdobienie tego tortu jest wręcz dziecinnie proste!
Na obecny świąteczny czas idealne,
kiedy wspólnie z najmłodszymi spędzamy czas w kuchni,
ozdabiając pierniczki, przy okazji można ozdobić również torcik:)
Taki renifer na świątecznym stole ucieszy oko nie tylko tych najmłodszych.



Składniki:

Ciasto:

8 jajek
1 2/4szklanki cukru
40 ml oleju
szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao

Ganash:

240 ml śmietanki 30%
140 g czekolady minimum 64% kakao

marmolada

Masa:

200 g miękkiego masła
1 1/4 szklanki cukru pudru
130 g kremowego serka
150 g czekolady minimum 64% kakao

Ciasteczkowe rogi:

90 g mąki
łyżka kakao
40 g cukru pudru
40 g masła
żółtko

Dodatkowo:

czerwona masa cukrowa
biała masa cukrowa
czarna masa cukrowa


Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać 3 łyżki cukru, zmiksować.
Żółtka utrzeć z resztą cukru, stale miksując wlewać powoli olej.
Do utartej masy wsypywać partiami przesiane mąki z kakao na przemian z białkami.
Masę rozdzielić do dwóch tortownic o średnicy 20 cm.
Piec około 1 godziny w 180 stopniach.
Ostudzić, każde z ciast podzielić na dwa blaty.

Śmietankę podgrzać i zalać nią czekoladę.
Wymieszać by czekolada się roztopiła.
Ostudzić i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny
by stężała i nadawała się do smarowania.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić ale pozostawić nadal płynną.
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Serek wymieszać czekoladą,
dodawać porcjami do masła miksując do jednolitej masy.

Z mąki, cukru, masła i kakao zagnieść kruszonkę.
Dodać żółtka, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i wyciąć z niego dwa rogi renifera.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

Na spód ciasta nałożyć marmoladę, następnie ganash z czekolady.
Przykryć drugim blatem i powtórzyć wszystko do ostatniego krążka.
Wierzch i boki tortu posmarować masą.
Rogi wbić na górze ciasta. Z masy cukrowej uformować nos oraz oczy.
Delikatnie przykleić do ciasta (nos można umocować na wykałaczce)





10 komentarzy: