W święta na każdym stole nie może zabraknąć pysznych słodkości.
Czy są to te tradycyjne czy też modne w obecnym czasie wegańskie wypieki,
w każdym przypadku są idealnym zwieńczeniem rodzinnych uroczystości.
Nie wyobrażam sobie świąt bez mojego ukochanego sernika czy makówki,
Czy są to te tradycyjne czy też modne w obecnym czasie wegańskie wypieki,
w każdym przypadku są idealnym zwieńczeniem rodzinnych uroczystości.
Nie wyobrażam sobie świąt bez mojego ukochanego sernika czy makówki,
to ciasta które zdecydowanie nigdy mi się nie znudzą
No bo któż z nas,
No bo któż z nas,
potrafi przejść obojętnie obok kawałka takiego cuda jakim jest sernik??!
Są jednak ciasta których receptury można modyfikować
Są jednak ciasta których receptury można modyfikować
i eksperymentować z wyborem składników.
Marchewkowe - ciasto idealne na chłodne wieczory do herbaty, kawy
Marchewkowe - ciasto idealne na chłodne wieczory do herbaty, kawy
a nawet jako słodkie śniadanie!
Sposobów na wykorzystanie tak wiele jak jego receptur.
Dziś gryczane, bezglutenowe, mocno orzechowe, pyszne!
Sposobów na wykorzystanie tak wiele jak jego receptur.
Dziś gryczane, bezglutenowe, mocno orzechowe, pyszne!
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
110 g cukru trzcinowego
1/8 szklanki syropu klonowego
20 ml oleju
łyżka soku z cytryny
120 g startej marchewki (na drobnych oczkach)
250 g zmielonych orzechów włoskich
szklanka pełnoziarnistej mąki gryczanej
pół łyżeczki sody
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
110 g cukru trzcinowego
1/8 szklanki syropu klonowego
20 ml oleju
łyżka soku z cytryny
120 g startej marchewki (na drobnych oczkach)
250 g zmielonych orzechów włoskich
szklanka pełnoziarnistej mąki gryczanej
pół łyżeczki sody
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
Krem:
100 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
130 g kremowego serka
garść posiekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru pudru
130 g kremowego serka
garść posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym i syropem klonowym.
Stale miksując wlewać powoli olej i sok z cytryny,
następnie dodać startą marchewkę i zmiksować wszystko do połączenia.
Wsypać orzechy, przesianą mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami i całość dokładnie wymieszać.
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12 cm.
Piec w 200 stopniach przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Gotowe ciasto pozostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku.
Stale miksując wlewać powoli olej i sok z cytryny,
następnie dodać startą marchewkę i zmiksować wszystko do połączenia.
Wsypać orzechy, przesianą mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami i całość dokładnie wymieszać.
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12 cm.
Piec w 200 stopniach przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Gotowe ciasto pozostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać serek, zmiksować.
Masą posmarować wierzch ciasta, i posypać posiekanymi orzechami.
Masą posmarować wierzch ciasta, i posypać posiekanymi orzechami.
Wygląda bardzo smacznie. Moja rodzinka zajadałaby się ze smakiem ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchewkowe! Najlepsze z grubą warstwą serka czy kremu :D
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńZawsze twierdzimy, że ciasta na mące gryczanej są najlepsze :D
OdpowiedzUsuńw takiej wersji jeszcze nie robiłam marchewkowego :D ale gryczane czekoladowe uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńMniami, mogłabym wypróbować, marchewkowe znam, ale nie w połączeniu z mąką gryczaną :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto marchewkowe, wersja gryczana wygląda na bardzo smaczną :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Ostatnio eksperymentowałam z fioletową marchewką... samak super ale ... niefotogeniczne;)
OdpowiedzUsuń