piątek, 14 grudnia 2018

Marchewkowe ciasto gryczane (bezglutenowe)


W święta na każdym stole nie może zabraknąć pysznych słodkości.
Czy są to te tradycyjne czy też modne w obecnym czasie wegańskie wypieki,
w każdym przypadku są idealnym zwieńczeniem rodzinnych uroczystości.
Nie wyobrażam sobie świąt bez mojego ukochanego sernika czy makówki,
to ciasta które zdecydowanie nigdy mi się nie znudzą
No bo któż z nas,
potrafi przejść obojętnie obok kawałka takiego cuda jakim jest sernik??!
Są jednak ciasta których receptury można modyfikować
i eksperymentować z wyborem składników.
Marchewkowe - ciasto idealne na chłodne wieczory do herbaty, kawy
a nawet jako słodkie śniadanie!
Sposobów na wykorzystanie tak wiele jak jego receptur.
Dziś gryczane, bezglutenowe, mocno orzechowe, pyszne!




Składniki:

Ciasto:

3 jajka
110 g cukru trzcinowego
1/8 szklanki syropu klonowego
20 ml oleju
łyżka soku z cytryny
120 g startej marchewki (na drobnych oczkach)
250 g zmielonych orzechów włoskich
szklanka pełnoziarnistej mąki gryczanej
pół łyżeczki sody
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonych goździków

Krem:

100 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
130 g kremowego serka
garść posiekanych orzechów włoskich


Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym i syropem klonowym.
Stale miksując wlewać powoli olej i sok z cytryny,
następnie dodać startą marchewkę i zmiksować wszystko do połączenia.
Wsypać orzechy, przesianą mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami i całość dokładnie wymieszać.
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12 cm.
Piec w 200 stopniach przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Gotowe ciasto pozostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać serek, zmiksować.
Masą posmarować wierzch ciasta, i posypać posiekanymi orzechami.




8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie. Moja rodzinka zajadałaby się ze smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam marchewkowe! Najlepsze z grubą warstwą serka czy kremu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze twierdzimy, że ciasta na mące gryczanej są najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  4. w takiej wersji jeszcze nie robiłam marchewkowego :D ale gryczane czekoladowe uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniami, mogłabym wypróbować, marchewkowe znam, ale nie w połączeniu z mąką gryczaną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, wersja gryczana wygląda na bardzo smaczną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciasto. Ostatnio eksperymentowałam z fioletową marchewką... samak super ale ... niefotogeniczne;)

    OdpowiedzUsuń