poniedziałek, 23 lipca 2018

Wegański sernik z nerkowców


Długo zabierałam się za zrobienie tego sernika,
bo jak wiadomo tradycyjnego sernika z masy serowej nie przebije żaden inny.
O ile mogłam sobie wyobrazić, że jagielnik w smaku i konsystencji
może przypominać moje ulubione ciasto,
tak do masy z orzechów, byłam nastawiona nieco bardziej sceptycznie.
Dodatkowo zblendowanie orzechów zajmuje dłuższą chwilę
i wymaga odrobinę cierpliwości :P
Mnie jako miłośniczce tradycyjnych serników
ciężko zachwycać się, nad innymi tego rodzaju wypiekami,
jednak jeśli ktoś miał w planach go zrobić to śmiało powinien się za to zabrać.
Nie jest za słodki i nie za ciężki.
A Wy próbowaliście już takiego sernika? :)


Składniki:

Ciasto:

80 g daktyli
szklanka płatków ow
sianych
pół banana
łyżka kakao
łyżka wiorków kokosowych

Masa:

2 szklanki orzechów nerkowca
2-3 łyżki syropu z agawy (lub syropu klonowego)

(ewentualnie miodu)
3/4 szklanki mleka kokosowego
łyżeczka agar-agar


Wykonanie:

Daktyle i orzechy (osobno) zalać wodą (tak by je przykryła)
i odstawić przez noc do namoczenia.

Daktyle razem z resztą  składników zblendować do połączenia.
Masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 22 cm i wyłożony papierem do pieczenia.
Schłodzić.

Namoczone orzechy razem z miodem i mlekiem zblendować na gładką  masę.
(może to zająć dłuższą chwilę :))
Na koniec wlać przestudzony agar-agar.
Masę dokładnie wymieszać i wyłożyć na schłodzony spód.
Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.






7 komentarzy:

  1. Prezentuje się rewelacyjnie i na pewno genialnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam na bazie nerkowców :) Kusisz!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy to ciasto ale trudno jest nam zostawić tyle orzechów i nie zjeść ich przed wypiekiem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Długo się zabierałaś, ale wyszedł obłędnie :) super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały serniczek :) Ta masa z nerkowców od dawna mnie kusi, ale jeszcze nie miałam okazji jej spróbować :)

    OdpowiedzUsuń