Obowiązkowy deser na każdych wakacjach!
Chrupiący z wierzchu i miękki w środku.
Smakuje idealnie nawet bez żadnych dodatków.
Lepszy od niego może być tylko bubble-waffle!
Więc chyba nikogo nie trzeba pytać czy lubi gofry,
Smakuje idealnie nawet bez żadnych dodatków.
Lepszy od niego może być tylko bubble-waffle!
Więc chyba nikogo nie trzeba pytać czy lubi gofry,
ani tym bardziej go do nich namawiać :P
Dlatego dziś przepis na bezglutenowy gofry z maślanką.
Mąka ryżowa jest świetną alternatywą dla mąki pszennej,
w połączeniu z maślanką gofry wychodzą puszyste i delikatne.
Dlatego dziś przepis na bezglutenowy gofry z maślanką.
Mąka ryżowa jest świetną alternatywą dla mąki pszennej,
w połączeniu z maślanką gofry wychodzą puszyste i delikatne.
Ja mogłabym je jeść o każdej porze dnia, nie tylko w wakacje :D
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
2 łyżki ksylitolu lub zwykłego cukru
3/4 szklanki maślanki
1,5 szklankimąki ryżowej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu lub zwykłego cukru
3/4 szklanki maślanki
1,5 szklankimąki ryżowej
łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
miód
świeże owoce
świeże owoce
Wykonanie:
Jajka zmiksować z ksylitolem, dodać maślankę a na koniec przesianą mąkę z proszkiem.
Dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą , a w cieście nie będzie grudek.
Dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą , a w cieście nie będzie grudek.
Gofry piec na dobrze rozgrzanej gofrownicy po około 1 minucie z każdej strony.
(czas zależy od mocy Waszej gofrownicy).
Gotowe gofry podować z miodem i owocami lub wedle uznania.
(czas zależy od mocy Waszej gofrownicy).
Gotowe gofry podować z miodem i owocami lub wedle uznania.
Na gofry zawsze jestem chętna 😊
OdpowiedzUsuńSuper goferki :D Aby gałki lodów brakuje :)
OdpowiedzUsuńgoffera nikt nie odmówi :D
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam <3
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądaja
OdpowiedzUsuńIdealne na letnie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam gofrów! Pycha :)
OdpowiedzUsuńa są chrupiące? bo z goframi bez glutenu bywa różnie. Muszę przetestować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńGofrów na maślance jeszcze nie próbowałam ale myślę, że mój mąż byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuń