wtorek, 31 lipca 2018

Gofry na maślance (bezglutenowe)


Obowiązkowy deser na każdych wakacjach!
Chrupiący z wierzchu i miękki w środku.
Smakuje idealnie nawet bez żadnych dodatków.
Lepszy od niego może być tylko bubble-waffle!
Więc chyba nikogo nie trzeba pytać czy lubi gofry,
ani tym bardziej go do nich namawiać :P
Dlatego dziś przepis na bezglutenowy gofry z maślanką.
Mąka ryżowa jest świetną alternatywą dla mąki pszennej,
w połączeniu z maślanką gofry wychodzą puszyste i delikatne.

Ja mogłabym je jeść o każdej porze dnia, nie tylko w wakacje :D




Składniki:

Ciasto:

3 jajka
2 łyżki ksylitolu lub zwykłego cukru
3/4 szklanki maślanki
1,5 szklankimąki ryżowej
łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

miód
świeże owoce


Wykonanie:

Jajka zmiksować z ksylitolem, dodać maślankę a na koniec przesianą mąkę z proszkiem.
Dokładnie wymieszać aż wszystkie składniki się połączą , a w cieście nie będzie grudek.

Gofry piec na dobrze rozgrzanej gofrownicy po około 1 minucie z każdej strony.
(czas zależy od mocy Waszej gofrownicy).
Gotowe gofry podować z miodem i owocami lub wedle uznania.





9 komentarzy:

  1. Na gofry zawsze jestem chętna 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Super goferki :D Aby gałki lodów brakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. goffera nikt nie odmówi :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne na letnie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja dawno nie jadłam gofrów! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a są chrupiące? bo z goframi bez glutenu bywa różnie. Muszę przetestować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gofrów na maślance jeszcze nie próbowałam ale myślę, że mój mąż byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń