wtorek, 29 maja 2018

Tarta sernikowa z owocami


Nareszcie są! Nasze pyszne, polskie truskawki na które każdy tak długo czekał.
Teraz wreszcie można zacząć przygotowywać smaczne i lekkie desery
oraz ciasta z ich udziałem.
Sama nie mogłam się oprzeć i pokusiłam się o taką dekorację na mojej tarcie,
która z taką górą pysznych truskawek prezentowała się wyśmienicie.
Masa sernikowa w nadzieniu jest lekka i puszysta,
świetnie współgra ze słodką śmietanką i orzeźwiającymi owocami.
W domu tarta rozeszła się w jeden dzień, to chyba idealny dowód na to,
że jest naprawdę dobra :)



Składniki:

Ciasto:

160 g ciasteczek oreo (bez masy)
80 g masła


Masa czekoladowa:

jajko
żółtko
3/4 szklanki cukru
50 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30%
500 g serka z wiaderka


Masa śmietankowa:

jajko
żółtko
pół szklanki cukkru
500 g serka z wiaderka
płaska łyżka budyniu śmietankowego (proszku)

Wierzch:


400 ml śmietanki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody
kilka sztuk truskawek
borówki


Wykonanie:

Ciasteczka rozdrobnić na proszek i połączyć z roztopionym masłem.
Gotową masą wyłożyć dno i boki tarty o średnicy 24 cm i wysokości 5 cm.
Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Śmietankę zagotować i zalać nią czekoladę.
Wymieszać aż cała czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką.
Ostudzić do temperatury pokojowej.

Schłodzone ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez 15 minut.
Jajko, żółtko i cukier zmiksować do uzyskania jasnej i puszystej masy.
Ciągle miskując dodawać ostudzoną czekoladę, a kiedy wszystko się połączy dodawać ser.
Zmiksować wszystko jeszcze przez chwilę, po czym wyłożyć masę na podpieczony spód.*
Podpiec w piekarniku przez 30 minut.
Pod koniec pieczenia wykonać masę śmietanową.

Utrzeć jajko i żółtko z cukrem na jasną masę.
Dodawać ser a na koniec wsypać łyżkę budyniu, zmiksować do połączenia skladników.
Gotową masę wyłożyć ostrożnie na podpieczoną masę czekoladową.*
Wyrównać wierzch i ponownie włożyć do piekarnika na 1 godzinę.
Po tym czasie sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku do ostudzenia, następnie włożyć do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno. Dodawać cukier puder a następnie wlewać powoli ostudzoną żelatynę.
Masę wyłożyć na wierzch sernika i całość schłodzić w lodówce przez 2 godziny.


Przed podaniem udekorować wierzch borówkami i połówkami truskawek.



*Z podanych porcji, masy wychodzi trochę za dużo.
Starczy jeszcze na zrobienie dwóch mini tart.



11 komentarzy:

  1. Tarta kusi niesamowicie. Myślę, że u mnie nie miałaby szans cieszyć oka więcej niż kilka godzin:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz talent do wypieków i fotografii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeeezu wszystko co kocham! Ja też cieszę się z naszych krajowych truskawek ;) Słodkie, pyszne i uzależniające :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, fantastyczne ciasto na letnie upały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna tarta! :) Wygląda bajecznie smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota, wymaga trochę pracy, ale wygląda obłędnie, zakładam, że warto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tarta wygląda przepięknie! A z tymi owocami na wierzchu prezentuje się tak rześko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. W przekroju wygląda niesamowicie apetycznie. Piękny jest!

    OdpowiedzUsuń