wtorek, 27 marca 2018

Marchewkowe - czyli najlepsze ciasto warzywne (wegańskie)


Lubicie ciasto marchewkowe?
To chyba najpyszniejszy sposób na wykorzystanie marchewki :)
Ja, odkąd spróbowałam go po raz pierwszy kompletnie przepadłam!
Miękkie, puszyste, najczęściej z dodatkiem kremowego serka
- jest po prostu świetne.
Zdecydowanie dla osób które wolą lżejsze i mniej przesłodzone ciasta.
U mnie tym razem, to warzywne ciacho w wersji wegańskiej :)
Nie wymaga nawet użycia miksera!
W szybki i prosty sposób udekorujecie swój świąteczny stół :)



Składniki:

400 g musu jabłkowego (niesłodzonego)*
2 szklanki marchewki (startej na drobnych oczkach)
2 łyżki oleju

2/3 szklanki ksylitolu**
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka orzechów włoskich

Masa:

300 g kremowego serka
1/3 szklanki ksylitolu (zmielonego na puder)
8 połówek orzechów


Wykonanie:

Orzechy zmielić.
Startą marchewkę połączyć z musem  jabłkowym,

modem i olejem.
W osobnej misce przesiać mąkę z proszkiem, dodać orzechy

i całość wymieszać z masą marchewkową.
Ciasto wylać na spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia o średnicy 20 cm.


Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.


Serek wymieszać z cukrem i wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta.
Udekorować połówkami orzechów.


Wersja nie wegańska
* Zamiast musu można użyć 4 jajek.
** Polecam użyć pół szklanki (płynnego) miodu.



8 komentarzy:

  1. Też robiłyśmy takie marchewkowe na musie i jest naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy lubię? Ja kocham! To jedno z moich ulubionych ciast <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam marchewkowe, choć takiego jeszcze nie jadłam. Najbardziej mi smakuje przełożone delikatnym cytrynowym kremem! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo aż nabrałam ochoty na kawałeczek ^_^

      Usuń
  4. Wspaniałe ciacho :-) uwielbiam marchewkowe słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto marchewkowe jest po prostu najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń