wtorek, 6 lutego 2018

Donuty czekoladowo-bananowe (z maszynki)


Na codzień nie zajadam się pączkami,
te sklepowe są dla mnie zbyt chemiczne i po prostu nie smaczne.
Ciężko trafić na takie
w których naprawdę czuć ciasto drożdżowe i prawdziwą konfiturę,
dlatego z niecierpliwością czekam na Tłusty Czwartek i nie przejdę obojętnie
obok domowych pączuszków :)
Jednak napewno są osby które nawet w taki dzień omijają je szerokim łukiem,
chociażby ze względu na ich kaloryczność
bądź nietolerancję na składniki w nich obecne.
Dlatego dziś przepis na donuty. Bez smażenia i w dwóch wersjach do wyboru.
Możecie skorzystać z maszynki do mini pączków jeśli taką posiadacie.
Osobiście uważam, że takie pieczone wypieki z maszynki lub foremki
bardziej przypominają babeczki i drożdżówki niż typowe pączki
i można zajadać się nimi w każdy inny dzień
to może komuś akurat taka wersja bardziej przypadnie do gustu :)



Donuty bananowo-czekoladowe

Składniki:

banan(320g)
100 ml mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao

Dodatkowo:

masło orzechowe
orzeszki ziemne


Wykonanie:

Banana zblendować, dodać mleko, jajka, cukier i zmiksować na jednolitą masę.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao i całość dokładnie wymieszać by nie było grudek.
Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylko.
Maszynkę do donutów wysmarować olejem i dobrze rozgrzać.
Wyciskać masę do foremek i piec ok. 2 minuty (w zależności od mocy maszynki).

Lekko ciepłe donuty posmarować z wierzchu masłem orzechowym
i posypać posiekanymi orzeszkami.


~~


Donuty bananowo-czekoladowe (bezglutenowe)

Składniki:

2 żółtka
jajko
2-3 łyżki ksylitolu/cukru kokosowego
1/3 szklanki mleka kokosowego
banan
szklanka mąki ryżowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao

Dodatkowo:

masło orzechowe
orzeszki ziemne


Wykonanie:

Utrzeć żółtka z jajkiem i cukrem. Banana zblendować z masłem i dodać do jajek.
Dobrze wymieszać i wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakako.
Całą masę dokładnie połączyć i przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
Dobrze rozgrzaną maszynkę do donutów wysmarować olejem,
wyciskać masę z rękawa do formy i piec przez ok. 2-3 minuty (w zależności od mocy maszynki).
Lekko ciepłe donuty posmarować z wierzchu masłem orzechowym i posypać posiekanymi orzeszkami.




13 komentarzy:

  1. Pysznie się prezentują :) u mnie donaty w polewie czekoladowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiej spływającej polewie nigdy nie można się oprzeć ^_^

      Usuń
  2. I tak to ja mogę świętować czwartek na tłusto ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi taka pieczona wersja bardzo się podoba. Nie dlatego, że nie lubię smażonych, bo uwielbiam, ale ze względów zdrowotnych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podobają :)
      Względy zdrowotne to chyba najważniejszy powód przy wyborze takich wypieków :)

      Usuń
  4. Kupnych pączków nie lubimy ale domowe, świeże i nie smażone na głębokim tłuszczu to co innego <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe zdecydowanie wygrywają! Nawet bez tej uwielbianej obwódki :P

      Usuń
  5. O matko! Takiego bym wszamała raz dwa!

    Pozdrawiam - http://izabiela.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie! Koniecznie muszę wypróbować!

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest prawie 4 rano, a ja duran przeglądam przepisy i ślinię się do ekranu! Wyglądają obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przesłodko :) Na pewno pyszne są te maluszki :)

    OdpowiedzUsuń