piątek, 10 listopada 2017

"Słodkie weekendy" czyli Dyniowe gofry (wegańskie)


Jak wiadomo jednym z najczęściej wykorzystywanych warzyw w okresie jesiennym jest dynia.
Pasuje nie tylko do słodkich wypieków ale i do wytrawnych zup,
tart czy gulaszów.
Jeśli więc w Waszych lodówkach zalega nieco dyniowego puree,
możecie pokusić się o zrobienie szybkiego deseru w postaci pysznych gofrów.
Są również świetną opcją jeśli tak jak ja, uwielbiacie słodkie śniadania :)
Nie są tak intensywnie chrupiące jak klasyczne gofry,
ale na pewno miękkie, puszyste, pachnące cynamonem i wanilią.
Ten intensywny, przyjemny zapach jeszcze bardziej zachęca do spróbowania.
Koniecznie z syropem klonowym!



Składniki:

banan
3-4 łyżki ksylitolu
1,5 szklanki puree z dyni
125 ml mleka roślinnego
szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki cukru z wanilią

Dodatkowo:

syrop klonowy
cukier puder

jogurt (w wersji nie wegańskiej)


Wykonanie:

Banana zblendować. Dodać mleko, cukier, puree z dyni i całość zmiksować.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i przyprawami, dokładnie wszystko wymieszać.
W rozgrzanej gofrownicy piec gofry na rumiano około 4 minut.
Podawać z miodem i jogurtem lub posypane cukrem pudrem.




13 komentarzy:

  1. Cudownie jesienne gofry. Szkoda, że nie mam w domu gotowego puree, bo bym zrobiła je dzisiaj na śniadanie. Nic straconego, jutro też jest dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gofrów z dynią jeszcze nie jadłam ale wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio mam manie na gofry i robię je ze wszystkim ^_^

      Usuń
  3. Gofry uwielbiam, a w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wydają się bardzo chrupiace :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie musze zrobić! To coś idealnego dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super zdjęcia i pyszne gofry ! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Gofry z bananem zawsze bardzo nam smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak przepysznie i smacznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takich goferków nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń