poniedziałek, 9 października 2017

Orkiszowe ciasto ze śliwkami


Bardzo rzadko zdarza się, by ucierane ciasta na bazie masła
smakowały mi tak bardzo.
Dlatego to ciasto z pewnością nie raz, zawita na moim talerzyku w długie i chłodne wieczory.
Lekkie i puszyste, a przez dodatek śliwek delikatnie orzeźwiające i nie przesłodzone.
Idealne na jesień!


Składniki:

120 g miękkiego masła
130 g ksylitolu lub zwykłego cukru
4 jajka
2 łyżki mleka
1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
łyżeczka proszku do pieczenia
270 g śliwek (3 sztuki)

Dodatkowo:

pół szklanki cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny


Wykonanie:

Śliwki umyć, wydrążyć pestki i pokroić na drobne kawałki.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.


Masło utrzeć z ksylitolem na puszystą, jasną masę.
Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku i mleko.
Gdy wszystko się połączy dodać przesianą mąkę z proszkiem, na przemian z ubitą pianą.
Na koniec wmieszać pokrojone śliwki i całą masę przełożyć do okrągłej formy o średnicy 20 cm.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny.
Ostudzone ciasto polać z wierzchu przygotowanym lukrem.



19 komentarzy:

  1. Ojej! Mniam mniam! Wygląda baaardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne składniki. Cudowne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinotok na sam widok <3 Kocham ciasta ze śliwkami!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak, że aż ślinka leci :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, ze śliwkami musiało smakować wybitnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha ciacho i w zdrowej wersji :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można sobie pozwolić na kolejny kawałek, bez większych wyrzutów sumienia :)

      Usuń
  7. wspaniałe ciasto z moimi ukochanymi śliwkami <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto ze śliwkami jadłam na wiele sposobów, ale orkiszowego jeszcze nie

    OdpowiedzUsuń
  9. Ach i ten cudownie rozlewający się z niego lukier, niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przerobię na wersję bezglutenową i będę testować twoje ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubie ciasta ucierane i podkradam Twój pomysł. Mam zamrożone śliwki, przydadzą się 😊

    OdpowiedzUsuń