Pyszne, malutkie kuleczki które oprócz zdrowej przekąski,
idealnie zastąpią deser do popołudniowej kawy,
a także świetnie sprawdzą się w roli słodkiego prezentu dla bliskich.
Dodajcie do nich swoje ulubione bakalie i delektujcie się każdą kuleczką!
a także świetnie sprawdzą się w roli słodkiego prezentu dla bliskich.
Dodajcie do nich swoje ulubione bakalie i delektujcie się każdą kuleczką!
Jeśli namoczycie daktyle przez noc, wykonanie trufelków będzie banalnie proste i szybkie.
Bez pieczenia, bez cukru i innych zbędnych składników :)
Składniki:
100 g daktyli
80 g bakali (tj. orzechy włoskie, żurawina, rodzynki, morele, migdały)
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
Dodatkowo:
kakao
sezam
wiórki kokosowe
sezam
wiórki kokosowe
Wykonanie:
Daktyle zalać ciepłą wodą odstawić na kilka godzin aż zmiękną. (Najlepiej na całą noc)
Po tym czasie daktyle odcedzić, dodać bakalie, płatki owsiane i wszystko dokładnie zmiksować.
Z gotowej masy uformować niewielkie kulki.
Każdą z nich obtoczyć w kakao, wiórkach kokosowych lub sezamie.
Po tym czasie daktyle odcedzić, dodać bakalie, płatki owsiane i wszystko dokładnie zmiksować.
Z gotowej masy uformować niewielkie kulki.
Każdą z nich obtoczyć w kakao, wiórkach kokosowych lub sezamie.
Jejku...ale apetycznie wyglądają :) Ochoty mi wielkiej narobiłaś takimi truflami, więc podkradam Ci jedną trufelkę ;)
OdpowiedzUsuńZnikają jeszcze szybciej niż się je robi :D
OdpowiedzUsuńWyglądają jak sklepowe! Cudowne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe zjadłam bym
OdpowiedzUsuńMniam :-) urocze kuleczki :-)
OdpowiedzUsuńOd zawsze mam ochotę takie zrobić. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń