niedziela, 16 lipca 2017

Ciasto Eton Mess (bezglutenowe)


Popularny i znany wszystkim deser Eton Mess tym razem w postaci ciasta!
Bardzo delikatne, wilgotne i miękkie, a dzięki mące ryżowej także bardzo puszyste.
Dodatkowo zdrowsze i mniej kaloryczne ^_^
Nie trzeba nawet namaczać każdego z blatów.
Ciasto idealne dla wszystkich tych,
którzy nie za bardzo są doświadczeni w dekorowaniu wypieków.
W tym przepisie to właśnie "bałagan" jest ozdobą! :)



Składniki:

Ciasto:

6 jajek
9 łyżek ksylitolu lub cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
6 łyżek mąki ryżowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

400 g jogurtu naturalnego
2-3 łyżki miodu

Dodatkowo:

250 g truskawek
maliny
borówki
bezy


Wykonanie:

Ciasto można wykonać w całości a następnie podzielić je na trzy równe blaty,
lub podzielić wszystkie składniki na 3 części i upiec każdy blat osobno.
Ja wykonałam każde ciasto oddzielnie.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Dodać łyżkę ksylitolu, zmiksować i odstawić.
Żółtka utrzeć z ksylitolem.
Dodać mleko oraz olej i zmiksować do połączenia.
Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać drewnianą łyżką.
Na koniec (w dwóch partiach) dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. Ostudzić.

Jogurt wymieszać z miodem.
Truskawki umyć i pokroić na kawałki.

Na ostudzony spod nałożyć 1/3 masy jogurtowej.
Rozłożyć owoce i pokruszyć bezy.
Przykryć kolejnym blatem na którym rozsmarować kolejną część masy, owoce i bezy.
Położyć ostatnią część ciasta i posmarować masą.
Wierzch udekorować pozostałymi owocami oraz bezami.



12 komentarzy: