Nie wiem jak u Was, ale u mnie w święta nigdy nie może zbraknąć sernika :)
To jedno z tych ciast które musi być obecne przy większych okazjach
To jedno z tych ciast które musi być obecne przy większych okazjach
i zawsze znika ze stołu jako pierwsze.
Mój dzisiejszy sernik jest z lekko kokosowy (co chyba nikogo nie dziwi ^_^),
z cytrynowym kremem którego iście wiosenny kolor,
z cytrynowym kremem którego iście wiosenny kolor,
idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat.
Jest prosty, nie zawiera wiele składników a po upieczeniu jest równy i nie opada.
Będzie smaczną ozdobą każdego wielkanocnego stołu! :)
Jest prosty, nie zawiera wiele składników a po upieczeniu jest równy i nie opada.
Będzie smaczną ozdobą każdego wielkanocnego stołu! :)
Składniki:
Ciasto:
110 g herbatników
łyżka wiórków kokosowych
60 g masła
łyżka wiórków kokosowych
60 g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka
szklanka ksylitolu
3 jajka
3 łyżki kokosu
szklanka ksylitolu
3 jajka
3 łyżki kokosu
Lemon curd:
jajko
żółtko
cytryna
żółtko
cytryna
80 g ksylitolu
60 g masła
60 g masła
Wykonanie:
Cytrynę umyć zetrzeć skórkę i wyciskąć sok.
Dodać resztę składników, postawić na średnim ogniu i mieszając
Dodać resztę składników, postawić na średnim ogniu i mieszając
podgrzewać aż składniki się połączą.
Gdy masa zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia,
Gdy masa zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia,
a następnie przełożyć do lodówki.
Spód formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki przełożyć do blendera i bardzo drobno rozkruszyć.
Połączyć z kokosem, roztopionym masłem i przełożyć na spód formy.
Docisnąć i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie ciasto podpiec w 200 stopniach przez około 10 minut.
Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę.
Dodać twaróg, wiórki kokosowe i zmiksować aż składniki się połączą.
Masę przelać na podpieczony wcześniej spód.
Piec w 160 stopniach przez około 1 godzinę i 30 minut.
Sernik zostawić w wyłączonym piekarniku aż ostygnie,
następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Przed podaniem wierzch sernika posmarować lemon curd.
Świetnie wygląda ten serniczek i na pewno smakuje bajecznie. :-) Zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńu mnie sernik to także pozycja obowiązkowa :) na święta stawiam na klasyczne w tym roku zaplanowałam krakowski
OdpowiedzUsuńŚwietny wybór ^_^
UsuńO mniam mniam ależ cudo, z lemon curd zapewne smakuje bosko!
OdpowiedzUsuńTaki piękny, że szkoda jeść! Nigdy nie próbowałam lemon curdu :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj :))
UsuńMamy taki sam stosunek do sernika jak Ty, czyli na żadnej większej imprezie, czy jakimś święcie nie może go zabraknąć :D Ten prezentuje się wręcz królewsko :D
OdpowiedzUsuńSerniki mają w sobie coś uzależniającego :D
UsuńDziękuję ^_^
Uwielbiam serniki i nawet dziś jeden upiekłam po dosc długiej jak na mnie przerwie :D Twój wyglada pięknie, tak wiosennie i lekko :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam! Nie wiem czy dałabym radę z dłuższą przerwą od serników :P
UsuńDziękuję i pozdrawiam ^_^
Bajeczne połączenie!
OdpowiedzUsuńświęta bez sernika,to nie święta :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się! :)
UsuńWspaniale się prezentuje :). Połączenie kokosa i cytryny jest świetne :) sama testowałam :).
OdpowiedzUsuńZrobię na święta ;) Dziękuję za przepis... lubię serniki, które nie są przesadzone pod względem składników. Ten ma idealny skład. Wszystko, to co należy dodać- bez zbędnych dodatków!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się spodobał :)
UsuńCzekam na opinię jak smakował :))
Pozdrawiam!
Ale cudo <3 Musiał być pyszny ten serniczek :)
OdpowiedzUsuńJuż po świętach a Twój sernik nadal kusi i muszę go zrobić
OdpowiedzUsuń