Churros to tradycyjny hiszpański przysmak.
Smażony w głębokim tłuszczu nie jest niskokaloryczny,
także idealny na zbliżający się Tłusty Czwartek!
W taki dzień można pozwolić sobie na mniej zdrowsze wypieki,
a te gwiazdkowe paluszki nadają się do tego idealnie.
Pyszne, chrupiące w cukrowej posypce,
najlepiej smakują z gęstym sosem czekoladowym.
Uwaga można się uzależnić! :)
Składniki:
Ciasto:
szklanka wody
łyzeczka cukru
szczypta soli
100 g masła
szklanka mąki
2 duże jajka
łyzeczka cukru
szczypta soli
100 g masła
szklanka mąki
2 duże jajka
Dodatkowo:
500 ml oleju
szklanka cukru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka cynamonu
Sos czekoladowy:
100 g czekolady
100 ml śmietanki 30%
Wykonanie:
Szklankę cukru wymieszać z cynamonem.
Czekoladę połamać w kawałki i przełożyć do miski.
Śmietankę podgrzewać na małym ogniu.
Po zagotowaniu wlać do miski, wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
Odstawić do zgęstnienia.
Do garnka wlać wodę. Dodać masło, cukier i sól.
Podgrzewać aż masło się roztopi.
Do wrzącej wody wsypać mąkę i szybko wymieszać do uzyskania gęstego ciasta.
Odstawić by przestygło.
Schłodzone ciasto włożyć do misy miksera.
Miskując dodawać po jednym jajku.
Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.*
Na patelni z wysokim brzegiem lub w garnku rozgrzać olej.
Z ciasta wyciskać paski 5-6 cm długości.
Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Gotowe ciastka odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
a następnie obtoczyć w cynamonowo-cukrowej posypce.
*Ciasto jest dość gęste i trudno wyciskać je przez rękaw cukierniczy.
Jeśli będziecie mieli problem możecie użyć tylko tylki i wyciskać ciasto palcem.
Jest o wiele łatwiej :)
Jeśli będziecie mieli problem możecie użyć tylko tylki i wyciskać ciasto palcem.
Jest o wiele łatwiej :)
Widziałyśmy je nie raz na festynach i jarmarkach ale nigdy nie jadłyśmy :P Hmmm z czekoladą muszą być pycha :D
OdpowiedzUsuńZ czekoladą najlepsze! :D
UsuńPychotka...i ten sos czekoladowy. Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńoj muszą smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńTych jeszcze nigdy nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńChurros nigdy nie robiłam i nie próbowałam, jak smakują, ale Twoje wyglądają bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam churros Sama nigdy nie robiłam ale pamiętam pierwsze które jadlam w Barcelonie w ulicznej budce Mniam Były cieple i słodkie od cukru Oh chyba musze zrobić wg twojej receptury Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO mniam mniam, z takim sosikiem super sprawa :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńChodzą mi po głowie ostatnio, wypróbuję.
OdpowiedzUsuń