Obecny czas, to zdecydowanie sezon warzywny.
Tak jak w lecie królują soczyste i jędrne owoce, tak teraz warzywa którym nie sposób się oprzeć.
Od kiedy spróbowałam słodkiego, warzywnego wypieku,
nie wyobrażam sobie sezonu jesienno-zimowego bez chociażby jednego kawałka takiego ciasta.
Niepodważalnie najlepszym z nich wszystkich jest ciasto marchewkowe.
Wilgotne, miękkie i puszyste. Kto raz spróbuje, pokocha je na wieki!
Ja jestem pewna, że jeszcze nie raz je powtórzę ^_^
Tak jak w lecie królują soczyste i jędrne owoce, tak teraz warzywa którym nie sposób się oprzeć.
Od kiedy spróbowałam słodkiego, warzywnego wypieku,
nie wyobrażam sobie sezonu jesienno-zimowego bez chociażby jednego kawałka takiego ciasta.
Niepodważalnie najlepszym z nich wszystkich jest ciasto marchewkowe.
Wilgotne, miękkie i puszyste. Kto raz spróbuje, pokocha je na wieki!
Ja jestem pewna, że jeszcze nie raz je powtórzę ^_^
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
szklanka cukru
60 ml oleju
3 łyżki jogurtu greckiego
245 g marchewki
170 g orzechów pekan
70 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru
60 ml oleju
3 łyżki jogurtu greckiego
245 g marchewki
170 g orzechów pekan
70 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
200 g kremowego serka
szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny
szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
12 sztuk orzechów pekan
Wykonanie:
Orzechy zmielić.
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać dwie łyżki cukru, zmiksować.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Miksując wlewać powoli olej.
Dodać jogurt, zmiksować do połączenia.
Do masy dodać mąkę, zmielone orzechy oraz startą marchewkę i dokładnie wymieszać.
Na koniec masę dokładnie połączyć z pianą z białek.
Spód formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę przelać do formy.
Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto pozostawić w piekarniku aż wystygnie.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Miksując wlewać powoli olej.
Dodać jogurt, zmiksować do połączenia.
Do masy dodać mąkę, zmielone orzechy oraz startą marchewkę i dokładnie wymieszać.
Na koniec masę dokładnie połączyć z pianą z białek.
Spód formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę przelać do formy.
Piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto pozostawić w piekarniku aż wystygnie.
Serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Wierzch ciasta posmarować serkiem i ozdobić orzechami.
Wierzch ciasta posmarować serkiem i ozdobić orzechami.
Uwielbiam ciasto marchewkowe :) Twoje wygląda mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńWyszło Ci po prostu idealne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :))
UsuńCudowne, uwielbiam ciasta marchewkowe :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, smakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Muszę koniecznie zrobić. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Jest idealne! Marchewkowe ciasta to jedne z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, są pyszne :)
Usuńperfekcyjne :) proste i eleganckie :) to mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło ^_^
UsuńCóż to za śliczne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje! Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale ! Smakowita polewa i pecany na górze, zjadłabym solidny kawał takiego ciasta :D
OdpowiedzUsuńUwielbiamy do ciasta marchewkowego dodawać przyprawy do piernika :D Wtedy mamy iście świąteczne ciacho :D
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto, uwielbiam marchewkowe ze śnieżnobiałą polewą :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam marchewkowego i aż mi się zachciało:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :) Bardzo lubię ciasta marchewkowe :P
OdpowiedzUsuńPrzepięknie udekorowane!
OdpowiedzUsuń