Wraz z nadchodzącym weekendem
mam dla Was super szybki i prosty deser,
który idealnie wpisuje się w obecną pogodową aurę.
Przyznam się szczerze, że bardzo lubię zmieniać tradycyjne przepisy i wzbogacać je o nowe smaki.
Przyznam się szczerze, że bardzo lubię zmieniać tradycyjne przepisy i wzbogacać je o nowe smaki.
I choć nie zawsze zmiany wychodzą na lepsze, to jeśli tak jak ja,
lubicie poeksperymentować w kuchni, ten deser może okazać się strzałem w 10!
Dyniowe tiramisu. Świetne na ciepło jak i na zimno.
Dzięki niemu, szybko i łatwo uraczycie swoich gości pysznym deserem.
Polecam wszystkim odważnym :)
A tych mniej odważnych,
Składniki:
Ciasto:
400 g ciasteczek korzennych
Masa:
500 ml mleka
łyżka masła
3-4 łyżki cukru
2 żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki dyniowego puree
łyżka masła
3-4 łyżki cukru
2 żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki dyniowego puree
Wykonanie:
Cukier, masło i 250 ml mleka przelać do garnka i podgrzewać.
W osobnym naczyniu wymieszać drugą połowę mleka razem z mąką,
W osobnym naczyniu wymieszać drugą połowę mleka razem z mąką,
żółtkami i dyniowym puree.
Gdy mleko się zagotuje dodać do niego mleko z dyniowym puree,
stale mieszając by nie pojawiły się grudki podgrzewać do zgęstnienia.
Gdy mleko się zagotuje dodać do niego mleko z dyniowym puree,
stale mieszając by nie pojawiły się grudki podgrzewać do zgęstnienia.
Ciasteczka lekko pokruszyć.
Na dno pucharków wysypać jedną warstwę ciastek, którą przykryć dyniowym budyniem.
Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie, wierzch ozdobić listkami mięty.
Na dno pucharków wysypać jedną warstwę ciastek, którą przykryć dyniowym budyniem.
Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie, wierzch ozdobić listkami mięty.
A jednak nie ma kawy !!! I do tego nasze ukochane ciacha korzenne :D Jesteśmy na TAK <3
OdpowiedzUsuńJestem zauroczona :) Świetne kolory i pomysł - bo na dyniowe tiramisu skusiłabym się bez zastanowienia :)
OdpowiedzUsuńOj tak, dyniowe wypieki zachwycają przede wszystkim kolorem <3
UsuńSmacznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń