Halloween- przez jednych uwielbiane, przez drugich krytykowane.
Mimo iż osobiście nie obchodzę tego "święta", to dla wszystkich zainteresowanych,
pokusiłam się o zrobienie ciasteczka właśnie w takim klimacie.
Miały być straszne, jednak nie wiem czy nie wyszły mi bardziej przyjazne :)
Wykonanie ciasteczek może wydawać się długie i skomplikowane, ale zapewniam,
jest mniej straszne niż ich wygląd :))
Mimo iż osobiście nie obchodzę tego "święta", to dla wszystkich zainteresowanych,
pokusiłam się o zrobienie ciasteczka właśnie w takim klimacie.
Miały być straszne, jednak nie wiem czy nie wyszły mi bardziej przyjazne :)
Wykonanie ciasteczek może wydawać się długie i skomplikowane, ale zapewniam,
jest mniej straszne niż ich wygląd :))
Składniki:
Ciasto:
125 g miękkiego masła
110 g cukru pudru
2 żółtka
200 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
110 g cukru pudru
2 żółtka
200 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
Dekoracja:
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki 30%
50 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki 30%
60 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
50 g białej czekolady
50 g białej czekolady
Wykonanie:
Czekoladę połamać w kostkę i przełożyć do miski.
Śmietankę zagotować i zalać nią czekoladę.
Wymieszać by czekolada dobrze się roztopiła. Schłodzić.
Śmietankę zagotować i zalać nią czekoladę.
Wymieszać by czekolada dobrze się roztopiła. Schłodzić.
Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Stale miksując dodawać po jednym żółtku.
Na koniec dodać przesiane mąki, wymieszać i całość schłodzić w lodówce przez 30-40 minut.
Po tym czasie z ciasta formować kulki, układać na blaszce i leciutko spłaszczyć.
Piec w 180 stopniach przez 30-35 minut.
Po upieczeniu na środku ciasteczek zrobić wgłębienie (mogą lekko pęknąć po bokach).
Ze schłodzonej czekolady uformować kulki wielkości wgłębień w ciasteczkach.
W osobnych naczyniach roztopić w kąpieli wodnej białą i mleczną czekoladę.
Białą czekoladę przełożyć do tubki z okrągłą końcówką
i wyciskać na przednią część czekoladowych kulek, po dwie małe kropki, tworząc oczy.
Mleczną czekoladę również przełożyć do tubki z okrągłą końcówką
i wyciskać po obu bokach, po trzy czekoladowe paski tworząc odnóża.
Dodatkowo z mlecznej czekolady, wycisnąć na białe kropki maleńkie ciemne kropeczki.
Takie pajączki spokojnie możemy polubić :D
OdpowiedzUsuńMniam mniam <3 wspaniałe ciasteczka, choć i ja nie obchodzę tego dnia, to takie ciasteczka zjadłabym o każdej porze roku :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Ciasteczkami można się zajadać, kiedy tylko najdzie nas ochota ^_^
UsuńJakie piękne i pomysłowe! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
UsuńSuper pomysł na takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńświetne pajączki!
OdpowiedzUsuńJa pająków nie cierpię, ogólnie są brrr i się ich strasznie boję, ale muszę Ci powiedzieć, że twoje pajączki na ciasteczka są słodkie :) Zakochałam się w nich :D
OdpowiedzUsuńWyszły bardziej słodkie niż straszne :D
UsuńCiasteczka wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńabsolutnie czaderski ten pająk :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że te prawdziwe nie są takie fajne :D
UsuńDziękuje ^_^