Dzisiejszy przepis to dowód na to, że nie tylko wypieki z owocami są smaczne
i potrafią zachwycić.
Kiedy pierwszy raz spróbowałam ciasta marchewkowego byłam zachwycona,
wiedziałam że będę musiała wypróbować w takim wydaniu inne warzywa i oto jest!
Kiedy pierwszy raz spróbowałam ciasta marchewkowego byłam zachwycona,
wiedziałam że będę musiała wypróbować w takim wydaniu inne warzywa i oto jest!
-CIASTO Z CUKINII.
Puszyste, wilgotne, aromatycznie cytrynowe i co najważniejsze
Puszyste, wilgotne, aromatycznie cytrynowe i co najważniejsze
z niewyczuwalnym smakiem cukinii. Pyszne!
Szczerze muszę przyznać, że takie ciasta są sto razy lepsze od słodkich wypieków z kremem.
Jeśli z domowego obiadu zostały wam owe warzywa, koniecznie przygotujcie je na słodko.
Szczerze muszę przyznać, że takie ciasta są sto razy lepsze od słodkich wypieków z kremem.
Jeśli z domowego obiadu zostały wam owe warzywa, koniecznie przygotujcie je na słodko.
Sukces gwarantowany :)
Składniki:
Ciasto:
330 g cukinii
skórka z cytryny
sok z połowy cytryny
4 jajka
3/4 szklanki cukru
200 g mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
skórka z cytryny
sok z połowy cytryny
4 jajka
3/4 szklanki cukru
200 g mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
Lukier:
sok z połowy cytryny
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Cukinię umyć, wysuszyć i zetrzeć wraz ze skórką na tarce o drobnych oczkach.
Położyć na dużym sitku i poczekać aż wypuści cały sok.
Położyć na dużym sitku i poczekać aż wypuści cały sok.
Cytrynę umyć, sparzyć we wrzątku a następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać łyżkę cukru, zmiksować.
Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę.
Dodać skórkę i sok z cytryny oraz odciśniętą cukinię i zmiksować do połączenia.
Mąkę z proszkiem i sodą przesiać i dodać do masy.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Całość wymieszać do połączenia.
Foremkę o wymiarach 13x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przelać do formy i piec w 180 stopniach przez 45 minut.
(Brytfankę przykryć papierem do pieczenia, by wierzch ciasta za bardzo się nie przyrumienił)
Dodać skórkę i sok z cytryny oraz odciśniętą cukinię i zmiksować do połączenia.
Mąkę z proszkiem i sodą przesiać i dodać do masy.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Całość wymieszać do połączenia.
Foremkę o wymiarach 13x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przelać do formy i piec w 180 stopniach przez 45 minut.
(Brytfankę przykryć papierem do pieczenia, by wierzch ciasta za bardzo się nie przyrumienił)
Cukier puder wymieszać dokładnie z sokiem z połowy cytryny.
(W razie konieczności, jeśli jest zbyt rzadki dodać więcej cukru, jeśli zbyt gęsty dodać sok z cytryny)
Lekko ciepłe ciasto polać lukrem.
(W razie konieczności, jeśli jest zbyt rzadki dodać więcej cukru, jeśli zbyt gęsty dodać sok z cytryny)
Lekko ciepłe ciasto polać lukrem.
Przepyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacha uwielbiamy jeść szczególnie maczając kawałki w jogurcie naturalnym <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńŚwietny pomysł, takiego ciasta jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) a ja właśnie wykorzystując resztę mega cukinii, którą dostałam od babci i robię zupę krem z cukinii a mogło być ciasto. Spróbuje jak znów mi cukinia wpadnie do lodówki :)
OdpowiedzUsuńO zupy krem jeszcze nie próbowałam, ale za to placuszki z cukinii i marchewki zdecydowanie uwielbiam ^_^
UsuńNo właśnie ciasto na bazie cukinii jest i przede mną ! Pycha się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrób! :))
UsuńWygląda przepysznie. Lubię takie orzeźwiające smaki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta cytrynowe, ale z cukinią jeszcze nie próbowałam.Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńCukinia to świetny dodatek. Dzięki niej ciasto jest bardzo wilgotne i miękkie ( a dodatkowo smaczne) :))
UsuńPozdrawiam!
Wygląda fantastycznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję ^_^
UsuńMarchew, cukinia, szpinak w postaci ciasta jak najbardziej do mnie przemawia, ale cukinia i cytryna już powala na kolana. Piękna propozycja na niedzielne popołudnie do kawy :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100%! ^_^
UsuńAleż apetycznie wygląda :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńwitaj codo ciasta z marchewką masz racje jest rewelacyjne sama mam przepis na blogu ciasta z marchewką a ciasto z cukinią upieke nie jadłam jeszcze pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj. W smaku rewelacja :)
UsuńCzy w tym cieście nie ma mąki? Pozdrawiam
UsuńDziękuję za czujność, już poprawiłam :)
Usuń