Ciasto marchewkowe to najlepszy wypiek jeśli chodzi o wykorzystanie marchewki.
Warzywo nadaje mu gęstą i wilgotną konsystencję.
Podaje się je samo bądź z dodatkiem kremu lub lukru.
Postawiłam na wersję z dodatkiem kremowego serka, który wzbogaca smak ciasta, a lekka kwaskowatość przełamuje jego słodycz.
Ciasto idealnie sprawdzi się w okresie świątecznym, jest naprawdę dobre.
Składniki:
Ciasto:
3/4 szklanki oleju
szklanka brązowego cukru
pół szklanki białego cukru
3 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
łyżeczka cynamonu
ćwierć łyżeczki mielonych goździków
2 szklanki startej marchewki
szklanka orzechów włoskich
Krem:
250 g kremowego serka
50 g masła
szklanka cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Orzechy drobno posiekać.
Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach.
Wymieszać olej, oba cukry, jajka i ekstrakt.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać i wymieszać z marchewką.
Całość przełożyć do jajek i wymieszać, dodając na koniec 3/4 szklanki orzechów.
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wysypać bułką.
Przelać ciasto do formy.
Piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
Miękkie masło zmiksować z serkiem.
Dodać cukier puder, sok z cytryny i wszystko razem połączyć.
Ciasto przełożyć kremem, smarując dodatkowo wierzch i boki.
Boki przybrać resztą orzechów.
Źródło przepisu: "Wypieki z Anną Olson" (z moimi małymi modyfikacjami)
uwielbiam takie ciacha! :)
OdpowiedzUsuńMarchewka i cynamon to połączenie idealne dlatego takie ciacho jest stworzone do tego aby zatracić się w tym smaku :)
OdpowiedzUsuńCynamon mogłabym dodawać do wszystkiego!:P
UsuńUwielbiam jego zapach podczas pieczenia :)
Ciasta marchewkowe są super. Twoje jest niezwykle apetyczne :) Ciekawie zestawiłaś smaki dodatków aromatyzujących to ciasto.
OdpowiedzUsuńPięknie zrobione, wyrośnięte :)
Oj, babeczko... Chyba się zakochałam w Twoim cieście...
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie połączenia, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńCudowne :-) bardzo lubię ten rodzaj ciasta :-) Piękne zdjęcia :-) urzekła mnie ta patera :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWygląda naprawdę smakowicie ! :) a bardzo lubię ciasta marchewkowe i chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń