Nadszedł koniec wakacji. Możecie sobie, albo swoim najbliższym osłodzić zbliżający się wielkimi krokami rok szkolny, częstując ich pysznym, leciutkim ptasim mleczkiem pomiędzy dwoma puszystymi biszkoptami. Szybki i nie może się nie udać. Zaraz po serniku to zdecydowanie ciasto mojego dzieciństwa. Uwielbiam i polecam.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka rozmiar L
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2/5 szklanki mąki ziemniaczanej
Ptasie mleczko:
400 ml mleczka skondensowanego niesłodzonego
200 g cukru pudru
2 śnieżki w proszku
2 galaretki wiśniowe
Dodatkowo:
cukier puder
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Stale miksując dodawać partiami cukier a następnie żółtka.
Na koniec wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy o wymiarach cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach 25-30 minut. Wystudzić.
Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody.
Odstawić do (niecałkowitego!) stężenia.
Ubić schłodzone mleczko skondensowane, dodać cukier puder ze śnieżkami.
Powoli, po łyżce, dodawać sztywniejącą galaretkę.
Biszkopt przekroić w poprzek na 2 części.
Spód włożyć ponownie do formy, wylać ptasie mleczko i przykryć drugim blatem.
Schłodzić.
Przed podaniem, wierzch posypać cukrem pudrem.
Pyszne, lekkie, delikatne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPyszności, poproszę jeden kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, tak delikatnie :) Musze koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńLeciutki, słodziutkie i mega pyszne :D W naszym guście :)
OdpowiedzUsuńCudne, delikatne ciacho, mniam.
OdpowiedzUsuńCudne, delikatne ciacho, mniam.
OdpowiedzUsuńWygląda tak lekko i pysznie! :>
OdpowiedzUsuńBardzo lubię biszkoptowe tematy... ;)
OdpowiedzUsuńMniam ! Lekko, pysznie i niebanalnie :) Super :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, zapisuje sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńUlubione mojej córki ,jest pyszne.
OdpowiedzUsuń