Sezon rabarbarowy wciąż trwa, w mojej kuchni również.
Ciasto idealne na rodzinny piknik bądź po prostu do popołudniowej kawy.
Na bazie maślanki, z dodatkiem słodkiego twarogu i kwaskowatego rabarbaru.
Bardzo wilgotne i smaczne ;)
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
90 g brązowego cukru
250 ml maślanki
200 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
Rabarbar:
250 g rabarbaru
3 łyżeczki cukru
Ser:
250 g półtłustego sera
4 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Rozłożyć go na papierze do pieczenia, zasypać cukrem i włożyć do piekarnika
nagrzanego do 160 stopni na 10-15 minut, aż puści sok.
Gotowy rabarbar przełożyć na sito i odsączyć z nadmiaru soku.
Ser zmielić, wymieszać z cukrem.
Formę o wymiarach x cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle miksując, wlewać powoli maślankę.
Na koniec dodawać partiami mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
Gotową masę przelać do formy o wymiarach 24x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu rozłożyć ser z rabarbarem.
Piec w 180 stopniach przez 40 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto, posypać cukrem pudrem.
Takie ucierane ciacha są pycha :) Teraz sezon na rabarbar, więc na pewni wykorzystam ten przepis :}
OdpowiedzUsuńCzekam na recenzje jak wyszło :)
UsuńWygląda smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńJeszcze w tak pięknym otoczeniu!:) Swietne ciasto:)
OdpowiedzUsuńLubię ucierane ciasta są smaczne i zawsze się udają :)
OdpowiedzUsuńApetyczne ciacho i urocze fotki
OdpowiedzUsuńapetyczne ciasto! Rabarbar teraz rządzi, warto wykorzystywać go do wypieków i napojów;)
OdpowiedzUsuńWszystko co z serem zjadłybyśmy od razu a tutaj jeszcze do tego pyszny rabarbar! Nie mamy żadnych zastrzeżeń :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto i przepiękne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, zdjęcia pięknie eksponują ciasto. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDziękuję za odwiedziny i życzenia na moim blogu:)) Twoje ciasto jest tak apetyczne, że zjadłabym sama całe:))
OdpowiedzUsuńZabieram na piknik!
OdpowiedzUsuńProszę się częstować ^^
UsuńJakie urocze zdjęcia:)) Wymarzone miejsce na degustację wiosennego ciasta z rabarbarem:))
OdpowiedzUsuńJakie cudne fotki, apetyczne ;)) U mnie też dzisiaj z rabarbarem, ale ten z serem trzeba wypróbować ;) Serdecznie zapraszam do siebie na konkurs;)
OdpowiedzUsuńŚlinka leci na sam widok! To musi być niesamowicie pyszne, a zdjęcia jeszcze bardziej to podkreślają! :D
OdpowiedzUsuń