poniedziałek, 29 grudnia 2014

Rurki z kremem


Kiedy znudzą się Wam już wielowarstwowe ciasta przełożone słodkim kremem,
proponuję zastąpić je tymi pysznymi rurkami.
Pora karnawału to idealny moment by je wypróbować .
Kruche, mocno maślane ciasto świetnie współgra ze śmietanowym kremem.
Osłodzą nie jedno rodzinne przyjęcie lub niedzielne popołudnie.
U mnie w domu znikają w błyskawicznym tempie.
Dla takiego widoku warto poświęcić trochę czasu na precyzyjne zakręcenie ciasta
i cieszyć się słodkościami niczym z cukierni  :)




Składniki:
(na 40 sztuk)

Ciasto:

3 szklanki mąki
200 g masła
2 duże żółtka
szklanka śmietany 18%
szczypta soli
cukier do posypania

Nadzienie:

300 ml kremówki 30%
250 g serka mascarpone
śnieżka
3-4 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

Kremówkę ubić na sztywno, ciągle miksując dodać śnieżkę, cukier puder a na końcu mascarpone. Masę przełożyć do szprycy, schłodzić.
Foremki do rurek posmarować masłem.
Z mąki, masła i soli zagnieść kruszonkę. Dodać żółtka ze śmietaną, szybko wyrobić gładkie ciasto.
Schłodzić 30 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować. Wycinać długie paski.
Nawijać na metalowe rurki od szerszej do węższej strony, tak by ciasto lekko nachodziło na siebie. Posmarować białkiem i posypać cukrem.
Rurki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piec na jasnozłoty kolor w temperaturze 180 stopni, około 20 minut.
Przestudzić, zdjąć z foremek i wypełnić kremem.





6 komentarzy:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny przepis wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Ohhh jak ja bym zjadła teraz rurkę z kremem... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentują! Już od jakiegoś czasu się zbieram, żeby też zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem który już raz jak widzę podobne smakołyki, obiecuję sobie, że kupię te "foremki". Wyglądają przepięknie i przepysznie!

    OdpowiedzUsuń