Każdemu znane są właściwości gorzkiej czekolady.
Już jedna mała kosteczka potrafi pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie. Mimo, iż większa dawka może być nieco bardziej kaloryczna, czasem można zrobić wyjątek i delektować się pysznym, puszystym, czekoladowym deserem w postaci musu:)
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady min. 50% kakao
200 ml mleka
200 g śmietanki 18%
2 łyżki cukru według uznania
kilka malin
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko i włożyć połamaną czekoladę.
Wsypać cukier (jeśli go dodajemy), i podgrzewać do roztopienia czekolady.
Wsypać cukier (jeśli go dodajemy), i podgrzewać do roztopienia czekolady.
Gdy masa będzie jednolita dodać śmietankę,
cały czas mieszając podgrzewać do połączenia się składników.
cały czas mieszając podgrzewać do połączenia się składników.
Gotowy mus przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
Przed podaniem ozdobić malinami.
Ostatnio pokochałam musy czekoladowe, a najbardziej z owocami :D
OdpowiedzUsuńOj tak, z owocami smakują jeszcze bardziej:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Oj, takie wspaniałe musy czekoladowe są warte grzechu :)
OdpowiedzUsuń