Dla wszystkich wielbicieli małych przysmaków mam dzisiaj pyszne, drożdżowe rogaliki.
Niby nic, a jednak coś! :)
Mięciutkie i puszyste, po brzegi wypełnione białym serem. Zniknęły szybciej niż się pojawiły:)
Polecam!
Składniki:
(na 40 sztuk rogalików)
(na 40 sztuk rogalików)
Ciasto:
40 g świeżych drożdży
szklanka mleka
100 g cukru
500 g mąki pszennej
80 g roztopionego masła
1 jajko
pół łyżeczki soli
Nadzienie:
300 g białego serka President
3-4 łyżki cukru (lub według uznania)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
W dużej misce rozkruszyć drożdże.
Zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem.
Dodać kilka łyżek mąki, wymieszać.
Zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem.
Dodać kilka łyżek mąki, wymieszać.
Odłożyć w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 30 min.
Po tym czasie do rozczynu dodać jajko, resztę mąki i wyrobić gładkie ciasto.
Na koniec dodawać partiami roztopione masło i wyrabiać jeszcze chwilę,
aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Na koniec dodawać partiami roztopione masło i wyrabiać jeszcze chwilę,
aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Przełożyć je do miski i pozostawić do kolejnego wyrośnięcia by podwoiło swoją objętość
ok. 1-1,5 godziny.
ok. 1-1,5 godziny.
Ser wymieszać z cukrem.
Wyrobione ciasto rozwałkować w cienki okrąg.
Przekroić wzdłuż tak by powstały trójkąty.
Na każdy kawałek rozsmarować biały ser i zwijać rogaliki od szerszej do węższej strony.
Przekroić wzdłuż tak by powstały trójkąty.
Na każdy kawałek rozsmarować biały ser i zwijać rogaliki od szerszej do węższej strony.
Gotowe odstawić na kolejne 15 min.
W tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Piec ok. 25-30 min.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Pyszne, domowe rogaliki ! Jak z najlepszej piekarni :)
OdpowiedzUsuń